Szabadság miatt 2024.07.15-tól 2024.07.28-ig zárva vagyunk.
A rendeléseket csak Július 29-től tudjuk kiküldeni. Ha az már késő, kérjünk jelezd nekünk email-ben.

Kérdése van?  Írjon nekünk!   info@vandor-turabolt.hu

Távcső, távcsövek


3termék 13
3termék 13

Binokuláris távcsövek, látcsövek, kézi távcsövek, kereső távcsövek, túra távcsövek 

 

A távcső gyakori tartozéka a kirándulók hátizsákjának, hiszen segítségével könnyedén figyelhetünk madarakat, erdei állatokat, távoli túrajelzéseket, vagy a fáradtabb pillanatokban egymás arcbőrének mikroszkopikus részleteit.A szerkezet alapvető célja, hogy felnagyítsa, és közelebb hozza a tárgyakat.2 fő típust különíthetünk el: monokulár – egycsövű és binokulár – kétcsövű változatot.Vásárlás előtt a legfontosabb, hogy tisztázzuk igényeinket, és ennek megfelelően válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb darabot. Első lépésként, mérjük fel a szükségleteinket. Tegük fel magunknak a kérdést – objektíven – „ Mire is szeretnénk pontosan használni? “ Nincs értelme súlyos összegeket elkölteni egy csillagászati távcsőre, amikor az erdőben szeretnénk használni, vagy beruházni egy méretes, profi darabba, ha kezdőként, a nyakunkba akasztva kívánjuk vele a természetet járni. Aztán ott van rögtön a második kérdés: egy vagy kétcsövű? A monokuláris tácsövek még mindig népszerűek kicsi méretük és súlyuk miatt, de a legjobban elterjedtek mégis a binokulárok, mivel az érzékelésnél mindkét szemünket használjuk, és ezáltal az agyba több helyről érkezik az információ egyidőben, ami intenzívebb, dinamikusabb látványt fog eredményezni. A távcső paraméterei közül az egyik legfontosabb a nagyítás.

Az Z x D számpár esetén (pl.8x10) mindig a Z vagyis az első jelenti, hogy a tárgyakat hányszor fogjuk „nagyobbnak“ (illetve helyesebb közelebbinek definiálni) látni. D, vagyis a második számjegy az objektív átmérője, ami a távcső fénygyűjtő

képességét jelenti. A 2 szám szoros összefüggésben áll egymással: ha növeljük az elsőt, tehát belenagyítunk a képbe, csökken a fényerő, amit az objektív átmérőjének a megnövekedése, tehát a második szám fog kompenzálni, ezáltal ugyanis nagyobb felületen juthat be fény. Természetesena nagy az objektív, az jelentős súly és méretgyarapodást is eredményez, így aki nappali világosságú, „hobbikirándulásokat„ tervez, nem szükséges ezt a terhet magára vállalnia.

Speciális felszereléssel nem rendelkezőknek ajánlott 10x-es nagyítás alatt maradni, ezen érték felett ugyanis kézben kitartva már nem élvezhető a kép. A látómező az 1000 méter távolságban belátható ívszakasz nagysága. Minél nagyobb ez az érték, annál könnyebb megtalálni a keresett objektumot – legyen szó akár egy mozgó állatról. Fontos viszont, hogy a látómező és a nagyítás fordítottan aránylik egymáshoz: minél nagyobb a nagyítás, annál kisebb a látómező.

Szemüvegeseknek érdemes figyelni, hogy 15 mm-nél nagyobb betekintési távolságú távcsövet válasszanak.

A választásunkat az is befolyásolja, hogy milyen célra szeretnénk a távcsövünket használni. A keresőtávcsövek kifejezetten alkalmasak túrázáshoz, kiránduláshoz, vad illetve madárlesről való megfigyeléshez.