Kérdése van?  Írjon nekünk!   info@vandor-turabolt.hu

Hátizsák, hátizsákok

76termék
 
76termék

A hátizsák méreténél a legfontosabb szempont, mire is fogjuk használni. Egynapos túrákra 20-30 liter közötti, két-háromnapos túrákra 30-50 liter közötti, míg ettől hosszabb hegymászó túrákra 50 liter feletti hátizsák ajánlott.


Típus alapján kétféle hátiszákot különböztetünk meg. Van belső merevítéses, vagy merevítés nélküli hátizsák. Túrázáshoz a belső merevítésest ajánljuk, mivel ezeknek jobb a súlyelosztásuk. Léteznek olyan hálós merevítésű túrazsákok is, ahol maga a merevítés eltartja a zsákot hátunktól, ezáltal jobban szellőzik. Ezek hátránya ha megizzadunk a hátunk megfázhat. A hátizsák legfontosabb része kényelem szempontjából a vállpánt és a deréköv, ugyanis ezekkel érintkezik a testünk, és a teher is ezeken keresztül oszlik meg a hátunkon

Hogyan pakoljunk a hátizsákunkba?


Egy gyalogtúra során hosszú távon egyáltalán nem mindegy, milyen egy hátizsák súlyelosztása, könnyen hozzáférünk-e a gyakran használt eszközökhöz. Íme néhány tipp, hogy hogyan pakolj a hátizsákodba, ha gyalogtúrára indulsz.

Egyensúly és súlyelosztás
Sokan úgy gondolják, hogy mindig a legnehezebb elemeket kell a hátizsák aljára helyezni. Ez téves elgondolás! Az ideális súlyelosztás az, ha a súlyosabb csomagokat a csípő környékére helyezzük. Ez általában 1/3/ - 2/3 arányban oszlik meg, ha a hátizsákot lentről kezdjük pakolni.

Természetesen ez a belső merevítésű hátizsákokra vonatkozik. Külső merevítésű hátizsáknál - ami tegyük hozzá, ma már elég ritka - a súlyosabb elemeket a zsák felső egyharmad részére kell pakolni.

Amennyiben rendelkezel alsó rekesszel és hálózsákot is viszel magaddal, javasolt ezt ebbe helyezni. Így elkülönül a többi eszköztől és nem nyomja össze, nem töri semmi.

Ha sziklás, kitett terepen járunk, ahol fontos az egyensúly megtartása akkor ügyeljünk a csomagolásnál a következőre: próbáljuk úgy elhelyezni a tárgyakat, hogy az a tömegközéppontunkhoz a lehető legközelebb essenek. Tehát ne legyenek kilógó, hozzácsatolt eszközök. Értelemszerűen minél közelebb legyen a hátunkhoz az általunk hordott súly. 

Tipp: a nőknek általában lentebb van a tömegközéppontjuk. Emiatt ők kicsit lentebb kell, hogy elhelyezzék a súlyosabb tárgyakat. Ez mindig egyénfüggő dolog is, saját magadnak kell kísérletezni vele, hogy neked mi a legkényelmesebb.

A kisebb tárgyakat elhelyezhetjük az oldalsó zsebekbe is. Itt ügyeljünk azonban arra, hogy egyforma legyen a két oldalt a súly mindkét oldalon, a hátizsák ne “billenjen” oldalra.

Esővédelem

Bármilyen csapadék ellen a hátizsákra húzható esővédő zsák elvileg megvédi a hátizsákban  található elemeinket. Javasolt azonban magunkkal hozni egy olyan jól szigetelő reklámszatyrot vagy jól zárható fólát, amibe a legfontosabb eszközeinket, felszereléseinket belerakhatjuk még külön. Ez lehet pl. a mobiltelefonunk, GPS-ünk, térképünk, esetleg polárkabátunk. Bármi, amit nem szeretnénk, ha elázna az út során. Javasolt tehát ezeket külön vízhatlan zsákba becsomagolni.

Tipp: nagyszerűen alkalmas erre pl. egy szemeteszsák, mivel könnyű és jól szigetel.

Hogyan nyerjünk több helyet a hátizsákban?

Mit tegyünk be és mit rögzítsünk kívülre? Minden ruhát, élelmiszert és egyéb olyan tárgyat, amit nem szeretnénk, hogy elázzon a hátizsákunkba javasolt csomagolni. Egyéb eszközöket a hátizsák külsejére is lehet rögzíteni. Ezzel rengeteg helyez megspórolhatunk. Ilyenek lehetnek pl. a derékalj, főzőedények, poharak, bögrék innivaló és a túrabot is.

 

Mit tegyünk a felső, oldalsó könnyen hozzáférhető kisebb zsebekbe?

Mindenképp javasolt azokat a használati tárgyakat ide pakolni, amelyekre gyakran lehet szükségünk. Pl: zseblámpa, fejlámpa, tűzgyújtó eszköz, bicska, kés, papírzsebkendő, hátizsákvédő. Javasolt ide tenni energiaszeletet, müzliszeletet, szőlőcukrot is, így könnyen és gyorsan hozzáférünk, ha hirtelen energiát kell pótolni az út során.

Reméljük mindenkinek tudtunk pár hasznos tanáccsal szolgálni és ezáltal így még élvézetesebbé tudtuk tenni a túrákat!

 

www.turazzvelunk.hu