Kérdése van?  Írjon nekünk!   info@vandor-turabolt.hu

LAPTÁJOLÓ
LAPTÁJOLÓ
1 950 Ft

LAPTÁJOLÓ

Könnyü, nyakba akasztható laptájoló, plexijében nagyító csiszolással, cm beosztással.

  • 12,5x6 cm
  • műanyag
1 950 Ft
Részletek

A laptájoló használata:


A laptájolóval mindig szöget mérünk, de azzal a megkötéssel, hogy a mért szög bal szára mindig a mágneses É-i irány. Fogalmazhatjuk úgy is, hogy vele mindig a meghatározandó iránynak az É-i iránytól való eltérését (azimut) tudjuk mérni.
Köztudomású, hogy a mágneses északi irány nem esik pontosan egybe a földrajzi és a térképi északi iránnyal, az eltérés nagysága a helytõl függ de idõben is változik. A természetjáró gyakorlatban e szögeltéréssel (mágneses deklináció) nem foglalkozunk, mert értéke kisebb, mint a tájolóval elérhetõ mérési pontosság.
A térkép tájolása laptájolóval: a forgódob beosztásának 0 pontját (N) az indexvonalhoz állítjuk. A tájolót a térképre fektetjük úgy, hogy az alaplap irányzóéle a térkép egyik É-D-i hálózati vonalán legyen, s az eleje É felé mutasson. Ezután a térképet a rajta fekvõ tájolóval együtt addig forgatjuk, amíg a mágnestû É-i vége a helyére (a két sárga vonal közé) nem kerül. A térkép É-i iránya így megegyezik a valódi É-kal, tehát a tájolást elvégeztük.
ALAPFELADAT: határozzuk meg két térképen kijelölt pont összekötõ egyenesének irányát: a tájolót úgy helyezzük a térképre, hogy az alaplap irányzóéle a meghatározandó vonalon legyen. A tájolót leszorítva a dobot addig forgatjuk, míg az alján látható piros vonalak a térkép észak-déli hálózati vonalaival párhuzamosak nem lesznek, s a dob É-i iránya a térkép É-i irányába nem mutat. Az irány szögértékét a dob beosztásán, az indexvonalnál olvashatjuk le. A mûvelethez a térképet nem kell tájolni, a mágnestû helyzetét nem kell figyelni!
Az elõbb a térképen meghatározott irány kitûzése a terepen: a tájolót leemeljük a térképrõl, jobb tenyerünkre fektetjük, hogy a dob felénk, a tájoló eleje az ujjaink felé kerüljön. A karunkat kissé elõre nyujtva addig forgunk, amíg a mágnestû É-i vége a dob É jeléhez nem kerül. Ebben a helyzetben a tájoló irányzó éle a térképen meghatározott irányba mutat.
A leírt alapfeladat mûveleteinek fordított sorrendben való elvégzésével terepi irányt tudunk meghatározni, ill. a térképre átvinni.

Adatok
Cikkszám:
VGS00070